Teatre Auditori Alcanar

Jo, travesti

Espectacle multidisciplinari de teatre, música i dansa

Cia. Roberto G. Alonso

Espectacle que combina teatre, música i dansa per homenatjar l’art del transformisme i algunes de les travestis més cèlebres de la nostra cultura i escenaris.

Jo, travesti és una alterficció sobre el transvestisme que reivindica l’art i cultura travesti i la figura de transformistes i imitadors d’estrelles amb una llarga tradició a casa nostra al llarg de tot el segle XX i fins als nostres dies.

L’autor Josep Maria Miró, com si es tractés d’un acte de transformisme dramatúrgic, escriu una autoficció a partir de la biografia de Roberto G. Alonso que ens permetrà acostar-nos a noms capdavanters i transgressors com Mirko, Derkas, Leopoldo Fregoli, Edmond de Bries, Asensio Vidal, Pirondello, Ocaña, Violeta la Burra, Carmen de Mairena o Ángel Pavlovski, entre d’altres, i a espais mítics com el Wuli-Chang, la Criolla, l’Edén Concert, la Cúpula Venus o el celler Bohemia.

Roberto G. Alonso, com a hereva dels lluentons, els talons d’agulla i les plomes de més de cent anys d’història als nostres  escenaris,  estarà acompanyada de Jazmine Verdaguer, pubilla nostrada i alter ego del músic Jordi Cornudella, en aquest espectacle estrenat a l’antiga Presó Model de Barcelona, que en el seu dia va ser un espai de repressió del col·lectiu LGTBI i que avui es transforma en un escenari en un acte de justícia poètica travesti.

El moviment queer i la cultura drag s’han pogut visualitzar i reafirmar – esdevenint fins i tot mainstream – perquè abans hi va haver una sèrie de persones que, amb la seua manera de viure i de veure l’espectacle, els van obrir camí. Sovint aquests no tenien una militància concreta, però es van trobar fent política amb la seua manera de fer i expressar-se, per l’època que els va tocar viure, reivindicant la seva identitat davant el món.

Jo, travesti és un gran homenatge a tots aquests artistes que amb els seus actes van obrir moltes portes cap a la llibertat.

Han dit de l’espectacle:

Va ser una mica així com fer un capbussó d’aigua gelada en una tarda de 45 graus a l’ombra: saciant, fresc, analgèsic, agradable, encara que embriagador, punxant, una mica paralitzador en els punts de màxima tensió dramatúrgica.

Marta Gambín, elnacional.cat

Extraordinària!, seria la paraula amb la qual definiria el conjunt d’aquest muntatge.

Neus Mònico, Teatre Barcelona

Els minuts finals, senzillament, són màgia pura.

Carles Armengol, Teatre Barcelona

Destacaria la generositat de Roberto G. tant per allò que ens explica com per la implicació emocional innegable, segurament inevitable, que hi ha en el com ens ho explica.

Júlia Duran, Teatre Barcelona

Jordi Cornudella, que firma la direcció musical, està, senzillament, esplèndid.

Oriol Osan, Núvol

La dramaturgia de Josep Maria Miró conjuga muy bien los momentos de estallido y jolgorio con aquellos donde la intimidad y el recogimiento es protagonista.

Elisa Díez, Recomana.cat

La proposta conté perles com el Roberto fent un playback memorable de la Rita Pavone o recitant un fragment de La Rambla de les Floristes.

Oriol Puig Taulé, Núvol

group
CRÈDITS

Idea original: Roberto G. Alonso
Intèrprets: Roberto G. Alonso i Jordi Cornudella
Dramaturgia i direcció: Josep Maria Miró Direcció musical: Jordi Cornudella Coreografia: Roberto G. Alonso
Escenografia i vestuari: Albert Pascual
Disseny il·luminació: Ganecha Gil
Disseny espai sonor: Arnau Grande
Ajudant de direcció: Marta Fernández Martí
Confecció vestuari: Gustavo Adolfo Tarí
Confecció boa: Iris Tadeo
Fotografia: May Zircus, Alice Brazzit, Núria Boleda
Vídeo: Roger Vila, Gag
Producció: Cia. Roberto G. Alonso
Producció executiva: Joan Solé i Gemma Ros
Comunicació: Marta Fernández Martí
Coproducció: Festival Grec, FiraTàrrega, Fundació Joan Brossa, Observatori Europeu de Memòries (EUROM)
Agraïments: Adrian Amaya, Dolly Van Doll, Faraonix, Gilda Love, Joan Estrada, Joan Gimeno, Sergio Fuentes, Víctor Guerrero, Ajuntament de Centelles, La Model i Sala Parés.

Data

Divendres 22 de març

Hora

20.30 h

Durada

90′

Lloc

Teatre Auditori Alcanar

Entrades

Normal: 10€

Amb descompte Carnet Cultural: 5€

Es pot adquirir l’entrada amb descompte cultural si es forma part dels següents col·lectius:
 Persones majors de seixanta-cinc anys
 Menors fins als divuit anys
 Persones amb discapacitat
 Titulars de la targeta de família nombrosa/monoparental
Per tenir dret al descompte, caldrà presentar a porta la documentació justificativa que ho corrobore (DNI, targeta o carnet).

Venda on-line tancada