Teatre Auditori Alcanar

Banda Municipal de Música d’Alcanar

HISTÒRIA DE LA BANDA MUNICIPAL DE MÚSICA D’ALCANAR

La fundació de la Banda Municipal d’Alcanar està datada el 3 de juny de 1845, quan al pas de la Reina Isabel II de Borbó per Alcanar, aquesta concedeix a l’escultor local Miquel Gisbert uns instruments de música, en reconeixement a un treball que aquest havia realitzat al convent de Benifassà. Aquesta data la converteix en una de les bandes més antigues de Catalunya i de més tradició.
Des de llavors, diversos mestres-directors han estat al càrrec de la seva direcció: el director Gisbert, el director Julio Castell, el director Frías, el director Codorniu, el director José Quiles Simón, el director Rafael Bardissa… fins arribar a l’actual: Pascual Arnau Beltran.

A nivell d’actuacions, a part d’amenitzar els actes festius de la població d’Alcanar, la Banda organitza cada any un concert de Primavera a Alcanar, un Concert d’estiu a Les Cases d’Alcanar, el Festival de Bandes de les Festes del Remei i el concert de Santa Cecília. La Banda també realitza concerts d’intercanvi amb altres Bandes i entitats musicals de Catalunya, de l’estat espanyol i de fora d’aquest, entre els quals cal destacar els realitzats amb el “Complesso Bandístico Fornovese de Fornovo di Taro” (Itàlia, 1989), el realitzat amb la “Sociedade Filarmonica Matos Galamba” d’Alcácer do Sal (Portugal, 2003), el realitzat amb la “Banda de Música la Tafallesa” (Navarra, Sant Fermins 2007), les actuacions realitzades a Bordères sur l’Echez (França, 2009), o els intercanvis amb la Banda de Música Santa Cecília de Dosbarrios (Toledo, 2014), amb el Concerto d’Armonia Valtaro (Alcanar, 2014), amb la Banda de Música de Cortes (Navarra, 2016) o amb la Unió Musical Santa Cecília d’Enguera (València, 2022).
La Banda forma part de la Federació Catalana de Societats Musicals i a través de la mateixa, també participa en les trobades de bandes, concerts i altres actuacions musicals.

Al llarg de la seva història cal destacar les següents actuacions:

  • La participació en el concurs “Alarde Musical” d’interpretació de pas-dobles dut a terme a Vinaròs on es concursà amb totes les bandes de la comarca i altres del nord de Castelló (1951), on la banda va ser guardonada amb 1r Premi.
  • La participació en el concurs d’interpretació de Bandes de Música que realitzà a Televisió Espanyola, a través del programa “Gente Joven” (1985).
  • El concert de Celebració del 150è aniversari de la Banda Municipal d’Alcanar realitzat a Alcanar, amb la participació d’ex-músics (1995).
  • Els concerts realitzats a l’Auditori de Barcelona en el marc del Vè i XIè Festival de Bandes de Música Catalanes del 2006 i 2012.
  • La participació en el III Certamen Internacional de Bandes de Música Vila de la Sénia, el 19 d’abril de 2009, on la Banda va rebre el 2n premi de segona secció, un reconeixement a l’esforç i el treball dels músics i el director.
  • La participació en el 128è Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, el 18 de Juliol de 2014, una fita històrica per a l’entitat.
  • La participació en el Concurs de Bandes Simfòniques del XIVè Festival Internacional de Bandes de Música de Lleida “Fem Banda”, l’1 de juliol de 2017, on la Banda va rebre el 2n premi.
  • La programació en motiu del 175è Aniversari de la Banda Municipal d’Alcanar, amb el Concert Dones i Música (Alcanar, 07/03/20), Concert de Música Sacra (Alcanar, 09/04/22), Concerts del 175è Aniversari amb ex-músics i el Grup de Teatre Gresol escenificant els moments més rellevants de la història de l’entitat (Alcanar, 25/06/22 i Les Cases 15/08/22) i el Concert de cloenda del 175è aniversari amb el Cor Iúbilo d’Alcanar (Alcanar, 25/11/22).

Actualment, la Banda Municipal està formada per un centenar de músics d’una mitjana d’edat de 20 anys. L’entitat es nodreix dels músics formats a l’Escola Municipal de Música d’Alcanar (EMMA), on s’imparteixen classes per a l’aprenentatge de llenguatge musical, instrument, conjunt instrumental i perfeccionament d’instrument, i la qual compta amb una Banda Juvenil formada per 70 músics i una Banda Infantil de 30 músics més. A la vegada, a l’EMMA també es prepara els músics per a l’accés als Conservatoris Professionals de Música del territori.

La Banda Municipal de Música d’Alcanar està destinada a promoure la cultura musical dintre i/o fora del terme municipal d’Alcanar, i a amenitzar els actes festius, oficials i culturals, essent un important òrgan de cohesió social i motor culturitzador en el municipi d’Alcanar.

L’any 2020 es commemorà el 175è aniversari de la fundació de la Banda Municipal d’Alcanar i li fou atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya: “En reconeixement a 175 anys de servei incondicional a la cultura i per la seva labor en la conservació del patrimoni musical del nostre país. La seva trajectòria la converteix en una de les bandes municipals més antigues de Catalunya i amb més tradició, així com un clar exponent de l’essència del moviment de bandes de música de casa nostra que, directament o indirecta, han fet possible que el país mantingui i faci créixer la manifestació musical de la cultura popular”.

Banda Municipal de Música d’Alcanar
Carrer Generalitat, 10
43530 Alcanar (Tarragona)
bmmalcanar@hotmail.com